Wat is Karate?

"De weg van de lege hand"
Dit is de letterlijke vertaling van "Karate-Do". Deze Japanse vechtkunst is een vorm van zelfverdediging waarbij gebruik gemaakt wordt van vuist- en traptechnieken, maar waarbij ook worpen en klemmen niet ontbreken. Karate is niet alleen, zoals boze tongen beweren, een ruige vechtsport, maar ook een verfijnde manier om lichaam en geest in topconditie te houden. Souplesse, lenigheid, reactievermogen, explosiviteit en kracht zijn belangrijke begrippen bij karate.

 Gishin Funakoshi
"Okinawa-te". Zo heet de van oorsprong oosterse vechtkunst die gebruikt werd om zich voor het leven te verdedigen. Deze vorm van karate is niet op schrift gesteld. Het eerste Japanse karatesysteem dat op papier werd gezet is "Shotokan". Shotokan, uitgedragen en ontwikkeld door Gichin Funakoshi, dateert van omstreeks 1922. De naam Shotokan is ontstaan uit de samenvoeging "Shoto", een pseudoniem van Funakoshi, en "Kan", dat school betekent.
In de loop van de tijd hebben zich uit Shotokan andere stijlen ontwikkeld. In de zestiger jaren is karate overgewaaid naar België. Ondanks de snelle ontwikkeling die daarna heeft plaatsgevonden is Shotokan wereldwijd een eenduidig en helder systeem gebleven.